© Moreno Molenaar/Pix4Profs

In de rij om tickets te scoren voor het Priense Swaree: ‘Dat wilden we echt nog eens meemaken’

 

ROOSENDAAL - Wat hebben fans van popster Taylor Swift en liefhebbers van het Priense Swaree in Tullepetaonestad met elkaar gemeen? Makkie: beiden moeten zich in allerlei bochten wringen om aan zeer felbegeerde kaartjes te komen.

Toch lukt dat Petra Rens al jaren. ,,Het geheim? Vroeger was het gewoon zorgen dat je op tijd bent.” Veel van de capriolen die ze daarvoor uithaalde, kan ze nog zo oplepelen. Overnachten onder de sterrenhemel en later in tentjes op het Tongerloplein, daarbij snert uitdelend aan andere wachtenden. En natuurlijk het ‘liggen’ in de parkeergarage van de Biggelaar; alles om de volgende dag maar op tijd bij de kassa van De Kring te staan.

,,Ik kan me nog herinneren, ergens eind jaren tachtig, dat het zó koud werd dat je werd verzocht naar huis te gaan”, vertelt ze. ,,Je plekje in de rij zou dan bewaard blijven. Daar toch overnachten mocht, maar was op eigen risico. Toen zijn we maar met z’n allen onder één grote deken gekropen.”

Het zijn precies dat soort omstandigheden - en misdragingen in de Biggelaar als wildplassen, vandalisme en seks in het openbaar - waardoor de Stichting Carnaval Roosendaal sinds 2018 met een loting werkt. De ‘Nacht van het Swaree’ groeide de stichting simpelweg boven de pet. Maar nog steeds is de kaartverkoop voor de carnavaleske bonte avond op 27 januari, een evenement op zich.

Eerst is het zaak een polsbandje met een nummertje erop te scoren: dat kan tussen 15.33 en 18.33 uur bij De Kring. Daarna gaan balletjes met corresponderende nummers erop in een grote grabbelton en is het 's avonds afwachten of jouw nummertje tijdens de feestelijke ‘verleuting’ in De Kring wordt uitgeloot. Gebeurt dat, dan moet je zorgen dat je binnen 11 minuten je kaartjes bij de kassa hebt afgerekend.

‘Zijn we nou serieus te vroeg?’
Vroeg in de rij staan heeft dus in principe weinig waarde meer. Toch staat Rens, met een clubje vrienden, ruim een half uur van tevoren al voor de deur. Uiteraard in carnavalskleding uitgedost, zoals gebruikelijk. ,,Ach, zo weet je in elk geval zeker dat je een bandje hebt. En hebben we tussendoor nog tijd om lekker uit eten te gaan”, zegt de Swaree-veteraan.

Voor Riny Brouwers en Marian van der Weele, die naast haar staan, is het de eerste keer. ,,We zijn echte Roosendalers en gaan altijd carnavallen, maar zijn nog nooit naar het Swaree geweest”, vertelt Van der Weele. ,,Dat wilden we nou ook wel eens meemaken.” Brouwers kijkt wat verbaasd om zich heen, want vooralsnog zijn ze de enigen: ,,Zijn we nou serieus te vroeg?” Hij grinnikt: ,,Zul je zien dat we straks alsnog geen kaarten hebben.”

‘Iedereen iets om naar uit te kijken’
Later vormt zich toch nog een flinke rij: dat hoort er nu eenmaal bij, zegt Wessel Croonen, hoofd van de commissie Priense Swaree. Dit jaar is de loting iets aangepast: de állerbeste plekken op de eerste drie rijen, worden niet langer als eerste verloot, maar later op de avond in een speciale ‘gouden ronde’. ,,We merkten dat de sfeer in de zaal later op de avond toch wat grimmiger werd, op deze manier houdt iedereen iets om naar uit te kijken.”

En geheel in lijn met het motto ‘Wa d’n istorie’ maakt de organisatie toch nog een knipoog naar de geschiedenis van de Nacht van het Swaree. Op het podium is het 'liggen’ in de Biggelaar nagebouwd, met dranghekken, straalkachels, klapstoeltjes en bierkratten. Maar nee, die tijd komt niet meer terug.

De angst van Brouwers komt in elk geval niet uit. De hele club weet kaarten te scoren en heeft een topavond gehad, laat hij de volgende ochtend trots weten: ,,Altijd hetzelfde met ons: als eerste naar binnen en als laatste naar buiten.”

Bron: Freek Verhulst - BN DeStem - 07-01-24

Benieuwd naar de complete agenda van carnaval in De Kwakkelkòòi? Bekijk het hier. Da wor wir fééste!

Colabal

zo 11 feb 24 - di 13 feb 24

Nostalgisch familiecarnaval

za 10 feb 24 - di 13 feb 24

Sjansbal

vr 9 feb 24 en za 10 feb 24

Carvinyl, wad’n istorie!

Witte nog: Carvinyl

vr 9 feb 24 20:00