Over De Kring

De Kring is hét theater van Roosendaal en omgeving. Kom hier meer te weten over wie we zijn en wat we doen.

Wie zijn wij?

De Kring is al sinds 1909 het theater van Roosendaal. Wat begon als een katholieke gemeenschap groeide uiteindelijk uit tot het grootste regionale theater met twee zalen waar voorstellingen kunnen plaatsvinden.

Het doel van De Kring is om cultuur in de gemeente te faciliteren en draagvlak te creëren onder de volledige Roosendaalse gemeenschap. We ondersteunen daarom amateur- en (semi-)professionele gezelschappen op cultureel vlak. We bieden ze een podium en helpen waar mogelijk op andere vlakken.

Dit doen we bijvoorbeeld door repetitieruimtes aan te bieden voor dansopleiding MBO dans uit Goes en Theaterwerkplaats Tiuri. Daarnaast ontwikkelen we met zogenaamde alliantiepartners lokaal aanbod en ondersteunen we o.a. promotionele activiteiten. 

Het Cultuurcluster

De Kring is onderdeel van het Cultuurcluster Roosendaal. De organisatie zet zich in voor cultuur in de gemeente Roosendaal. Met organisaties als De Kring, het Tongerlohuys en CultuurCompaan is het Cultuurcluster verantwoordelijk voor historisch erfgoed, theatervoorstellingen en cultuureducatie in de hele omgeving.

Geschiedenis

De Kring is opgericht in 1909, toen het nog 'Katholieke Kring' heette. In eerste instantie is het opgericht als een vereniging waar de bewoners van Roosendaal en Nispen zich op maatschappelijk, wetenschappelijk en kunstgebied konden uitleven. Op 6 januari 1910 kreeg het publiek het eerste toneelstuk te zien. Ondanks de vele opvoeringen noemde men het toen nog een vereniging.

De eerste verbouwing

In 1930 vond de eerste verbouwing plaats. De vereniging was ondertussen zo gegroeid dat het gelijkvloerse podium niet meer voldeed aan de wensen. Op 25 november 1930 werd dan ook het “nieuwe” gebouw geopend.

De Nieuwstraat in 1900Een foto van de Nieuwstraat in 1900.

De oorlog

In de oorlog leek alles even stil te staan. Verschillende ruimtes in het gebouw werden aan instanties verhuurd en er waren nog af en toe opvoeringen. Tot en met 1944 was het gebouw dan ook afhankelijk van militaire autoriteiten, maar in de laatste maanden van 1945 begon de Katholieke Kring weer op volle toeren te draaien.

Stichting Schouwburg Roosendaal

In 1954 werd stichting Schouwburg Roosendaal opgericht. Deze stichting bevorderde de culturele belangen in katholieke zin door middel van exploitatie van het schouwburggebouw. Een nieuwe verbouwing, gefinancierd door de gemeenteraad en het kerkbestuur, begon in 1956.

Tot drie keer toe werden er uitbereidingen gerealiseerd. In 1964 werd de bergplaats en keuken verbouwd, in 1969 vond er een restauratie en verbouwing van de toiletgroep en kantoorruimte plaats. Als laatste werd er in 1974 verbouwd. Er kwam aan de voorzijde een aanbouw waardoor er een theatercafé en meer kantoorruimte ontstond.

De Kring in 1984De Kring van buiten in 1984.

De groei

De schouwburg groeide vanaf 1954 aanzienlijk door toedoen van de stichting. Zo had de Kring elk seizoen grote namen op het programma staan en werd er elk jaar carnaval gevierd. Al vele jaren worden er in de schouwburg (die tijdens carnaval ‘De Kwakkelkooi’ word genoemd) bals gehouden.

Het was makkelijk om in de grote zaal een bal te organiseren. Alle stoelen werden gedemonteerd en op het toneel was een bar met zitjes geplaatst. In 1982 vormde een carnavalesk koffieconcert de aanzet tot wat we nu kennen als het ‘Priense Swaree’.

De grote zaal van De Kring in 1986De op dat moment nieuwe grote zaal van De Kring in 1986.

Een nieuw gebouw

Het ging zo goed met de schouwburg dat het gebouw het op een gegeven moment niet meer aan kon. In 1980 besloot wethouder Toon de Bruijn dat het zo niet langer door kon gaan. ‘De keuze is niks of een nieuwe schouwburg’.

In 1984 werd dan eindelijk de sloopkogel tegen het gebouw aan gegooid en werd er een nieuwe schouwburg gebouwd. Dit gebeurde weliswaar met de verzekeringsuitkering die de gemeente kreeg voor het platgebrande Koetshuis.

Luchtfoto De Kring 1986Luchtfoto van De Kring in 1986 met bovenin de Sint-Janskerk.

Het nieuwe gebouw was in mei 1985 klaar. Zo is de Kring ondanks alle obstakels uitgegroeid tot een volwaardig theater. Natuurlijk zijn er sinds die verbouwing nog aanpassingen gedaan, maar dit was niet te vergelijken met de renovatie van 1985. De basis voor het theater zoals we dit nu kennen.

Werken bij De Kring

Werken bij De Kring staat garant voor een afwisselende baan waar gastvrijheid en entertainment centraal staan. Je beleeft de magische sfeer van het theater tijdens je werk, zowel op kantoor als in de horeca. Wil jij werken bij De Kring? Bekijk dan onze openstaande vacatures of stuur een open sollicitatie naar info@dekringroosendaal.nl

Bekijk alle vacatures