André Manuel gaat op zoek naar de waarheid: ‘Humor is de laatste strohalm’


ROOSENDAAL - André Manuel maakt muziek, schrijft columns en trekt als cabaretier door de zalen. ,,Ik maak stevig theater. Dat mag een beetje ophef geven, ik erger me namelijk ook.” Zijn nieuwe voorstelling heet Het Goddelijke Lichaam. ,,Ja, u mag het aanraken.”


Zijn biografie begint met vier duidelijke typeringen: grofgebekt, geëngageerd, bikkelhard en veelzeggend. Daar had het woord compromisloos perfect bijgepast. Tukker André Manuel (59) maakt nog altijd wat hij wil maken. Vol vrijheid creëren, zijn mening als satiricus ongefilterd uiten. En daarmee blijft hij een van de meest interessante cabaretiers van Nederland.

Het Goddelijke Lichaam is deel twee van een drieluik over geest, lichaam en ziel. ,,In het theater moeten er altijd vroeg titels zijn, dus bedacht ik er meteen drie. De eerste voorstelling heette De Zieke Geest. Die ging over de vrijheid van meningsuiting en de aanslag op Salman Rushdie. We leven in een onrustige tijd.”

Zondeboktheorie
Het is oppassen met woorden. ,,Je wordt tegenwoordig al snel bedreigd als je iemand tegen de schenen schopt. Mensen zonder enig leven vallen je massaal aan op social media. Reageren? Het vreet energie. De zondeboktheorie is zo oud als de geschiedenis zelf. Mensen wijzen naar elkaar. Het gevolg? Het is lastig om capabele mensen te vinden voor het openbaar bestuur. Je zag het in Amerika weer: bij die enorme bosbranden werden er al beschuldigende vingers gewezen, nog voordat de eerste slachtoffers begraven waren.”

Het tweede deel van het drieluik gaat over de waarheid en de leugen. ,,We beschikken over enorm veel informatie. Op het internet vinden we meer dan in alle bibliotheken van Nederland samen. Maar blijkbaar lukt het niet daar de waarheid uit te filteren. Mensen op hun blauwe ogen geloven werkt niet meer. Als er in een groep van 100 zelfs 99 mensen het bij het rechte eind hebben, is die ene in staat alles te verstieren.”

Fel en geestig
Manuel blijft betrokken, fel en geestig. ,,Humor is de laatste strohalm. Als wat ik aansnij niet zo treurig was, zou je constant kunnen lachen. Ik sta solo op het toneel met een klein decor, waarop een foto van mijn geboorteplaats Diepenheim. Het gaat over mijn eigen geschiedenis én die van Nederland. Over het verlangen naar orde en tucht. Ik zing ook een paar mooie liedjes en begeleid mezelf op gitaar en een traporgeltje.”

,,De voorstelling blijft zich ontwikkelen. Elke dag improviseer ik de actualiteit er doorheen. Wat gaat Trump de komende tijd nog uit zijn hoge hoed toveren? Hij is een zakenman, niet eens een goede, maar weet wel alles steeds op scherp te zetten. Hij gaat voor zijn dood nog veel om zeep helpen, en er staan genoeg kroonprinsen klaar die hem willen opvolgen. Ik wens de USA veel succes.”

Manuel groeide op het platteland op. ,,Ik ben helemaal niet tegen boeren. Er wordt alleen niet eerlijk gecommuniceerd, waardoor er qua vervuiling niets wordt opgelost. De BBB blijkt niet de partij voor kleine boertjes, maar voor grote veevoederbedrijven, slachterijen en megastallen. Ze zijn tegen arbeidsmigranten, maar alle bedrijven in het Westland en de hele slachtindustrie wordt door die mensen overeind gehouden. Zouden ze wel eens contact hebben met een achterban, vraag ik me dan af. Hetzelfde geldt voor de PVV. Die partij is tegen vluchtelingen, maar steunt wel Poetin, terwijl die er juist voor zorgt dat er een vluchtelingenstroom op gang is gekomen.”

Columns
Een blad voor de mond nemen? Manuel weigert het. Ook niet in zijn columns, die gepubliceerd worden in dagblad Tubantia en te lezen zijn op Maneman.nl. Grappig inderdaad, als het niet zo treurig zou zijn. Zoals deze, onlangs: ‘Nederlanders zijn niet racistisch. Nederlanders willen gewoon geen gezeik aan de kop. Zeker niet het gezeik van mensen waarvan je gewoon kan zien dat het geen echte Nederlanders zijn. Van die mensen die kunnen dansen. Echte Nederlanders dansen niet. Echte Nederlanders lopen de polonaise. En dan moet je dus niet als enige aan de kant blijven zitten mokken met je chagrijnige kop. Meedoen. Want de Nederlander is heel erg van het meedoen. Dat vinden de Nederlanders gezellig. Want dan zijn we allemaal hetzelfde. En als we allemaal hetzelfde zijn, dan zijn we niet racistisch.’

Het commentaar neemt hij voor lief. Vroeger liepen er ook mensen weg bij een voorstelling. ,,Dat gebeurt niet meer. Zij die wegliepen, komen niet meer terug. Een klein beetje ophef is er soms nog wel. Maar het overgrote deel van de Nederlanders zit niet bij mijn shows. Die gaan naar coverbands van The Bee Gees en C.C.R. Dat wil horen wat het kent en zit niet op mijn liedjes en teksten te wachten.”

André Manuel met Het Goddelijke Lichaam: 13 februari (20.15 uur) in De Kring, Roosendaal.

Bron: Willem Jongeneelen - BN DeStem 05-02-2025

Het Goddelijke Lichaam

André Manuel

do 13 feb 25 20:15